Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев пристигна в Румъния за участие в инициативата "Три морета"

Президентът Румен Радев пристигна в румънската столица Букурещ, където ще участва в двудневната среща на върха на инициативата "Три морета".
Тя включва 12 страни членки на ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Румъния.

Инициативата "Три морета" е гъвкава политическа платформа, чиято основна цел е задълбочаването на интеграцията на региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, чрез по-голяма свързаност между държавите участнички по оста "Север-Юг" в ключови области - енергетика /енергийна сигурност/, транспорт, комуникации, информационни технологии. Освен държавни глави, в работата на форума е предвидено да участват също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Световната банка.

В рамките на срещата на върха в Букурещ днес ще се състои бизнес форум, на който ще бъдат разгледани възможностите за реализация на съвместни проекти в областта на регионалната свързаност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във