Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев приема "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме"

Президентът Румен Радев продължава втория кръг консултации за съставяне на правителство с политическите сили в 46-ия парламент. Във вторник Радев прие трите най-големи парламентарни групи - "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и БСП. Ден по-късно той приема представителите на "Демократична България", ДПС и "Изправи се, ние идваме".

Пред президента от "Има такъв народ" отново потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с третия проучвателен мандат. ГЕРБ за пореден път заявиха, че веднага ще върнат втория мандат. БСП на свой ред увери, че подходи "коректно и мъдро", ако получи третия мандат.

"Факт е, че страната е изправена пред кризи, но вчера стана ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента без значение дали има правителство. Вие затова и обявихте, че ще забавите връчването на мандата. В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме изоставени по средата на разговорите. В НС има още 5 партии, отговорността сега е при тях, те имат възможност да съставят кабинет", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

"Ако третият мандат дойде при БСП, ще продължим по начина, по който досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС", увери Корнелия Нинова.

Междувременно Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че без участието на "Има такъв народ" третият мандат няма как да бъде реализиран.

"Мисля, че е време да престанем с детинщините и подобна лексика и в рамките на третия мандат чрез преговори, чрез едно добре структурирано споразумение, чрез излъчване на хора, които наистина могат да носят доверие, с ясна програма за ограничен срок да излъчим управление, което да отложи парламентарните избори да не се случват сега, а напролет", каза Иванов. 

Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!" призова за диалог и спешна актуализация на бюджета

Facebook logo
Бъдете с нас и във