Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев прие представители на организации на българите в Скопие

Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. 

"Високо ценим вашето мнение как по-бързо Република Северна Македония да постигне членство в Европейския съюз. Настъпиха важни промени от последната ни среща – държавите ни имат нови правителства. Наред с всички стъпки за сътрудничество в областта на икономиката, туризъма, трябва да има ясен календарен график за решаването на отворените политически проблеми. България е страната, която най-силно иска бързото ви присъединяване към семейството на Европейския съюз. Държа вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония да бъде задължително условие за даване на съгласие от България за начало на преговорите. Държим да сте пълноценни граждани на Република Северна Македония, а не да сте невидими, както в момента. Трябва да се изкорени езикът на омразата. Това не е намеса на България във вътрешните дела на Северна Македония. Това израз на загриженост за Северна Македония и нейния път към членство в Европейския съюз." Това заяви държавният глава в началото на срещата.

В своята позиция представителите на българите в Северна Македония посочиха, че виждат в думите на Радев не поредната политическа декларация, а доказателство, че в България съществуват съвременни политици, които разбират техните проблеми, мечти и стремежи. Те настояват за действия в посока изсветляване на историческата истина за общите предци, която ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес на Северна Македония. По думите им отношенията между двете съседни държави след 20-30 години ще са такива, каквито ги създаде този образователен процес. И именно той е фундаментът, върху който ще стъпят добросъседските ни отношения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във