Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Пренебрегването на ООН увеличава риска в света

Моят призив е - по-малко оръжия, повече диалог, заяви президентът Румен Радев по време на днешната си лекция в УНСС в отговор на въпрос на студент от аудиторията за операцията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

"Политиците на всички участващи страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора - с техните емоции и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Това трябва да се отчита", посочи Радев. 

Той коментира, че за успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. "Специално за тази операция - военен ефект - пренебрежим; финансов ефект - минус половин милиард долара; политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара". Но според мен основният ефект беше върху ООН. Тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. Това увеличава риска за света вместо да го намалява, коментира Румен Радев.

Държавният глава добави, че ситуацията в Сирия се различава много от двете войни в Залива, Косово и Либия. Тогава беше просто - имахме коалиция срещу режима. Сега на театъра на военните действия в Сирия имаме от една страна - САЩ, Франция и Великобритания, имаме и други силни играчи -Турция, Израел, Иран, всеки от които преследва собствени интереси и провежда независими операции. Трябва всички страни да осъзнаят този факт и най-вече голямата разлика - Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и осезаемо присъствие и ангажимент. Не може в тази ситуация да се прилагат стратегии от минали конфликти, защото те могат да ни изправят пред още по-големи предизвикателства, коментира държавният глава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във