Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Премиерът и Цветанов все повече си противоречат

"Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат с тези на Цветанов. Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса". Така президентът Румен Радев коментира срещата си с премиера Бойко Борисов и коментарите на заместник-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов за избора на нов тип боен самолет и създадената временна комисия в парламента.

Впрочем през 2010-а около Цветанов (тогава министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов-1") гръмна имотен скандал. Тогава се твърдеше, че той се е сдобил с голям брой апартаменти без да се е занимавал с дейност, която да предполага подобни доходи. Данъчната ревизия обаче не показа нередности.

Румен Радев разясни още, че с Борисов са говорили за "предотвратяването на войната между институциите", която някои политици от управляващата партия се опитвали да водят, визирайки именно Цветанов.

Колкото до създадената в парламента комисия за изтребителите "Грипен" държавният глава смята, че се прави опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие. Това Народно събрание произвежда скандали, а не закони, коментира още президентът, който бе разпитан като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Според Радев по време на мандата си като министър Ненчев се е провалил. Той категорично "катастрофирал" с Полша, коментира държавният глава.

"Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация", добави президентът и припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията.

"Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план - доставка на нов самолет. Авиацията изпадна в пълен колапс", отбеляза Румен Радев.

"В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инжинерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във