Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев пред Чавушоглу: Турция е важен съюзник и партньор

"Благодаря Ви, че отделихте време за нас. Щастлив съм да посетя България, която е наша съседска, приятелска и сътрудническа държава." Това каза министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу по време на среща с президента Румен Радев.

"Както и Вие подчертахте, ние не сме просто съседни страни, а сме две приятелски държави, които са партньори и сътрудничеството расте във всички области. С това посещение още веднъж ние декларираме воля двустранните отношения във всяка област да отидат още по-далеч. Убедени сме, че бихме могли да направим повече в областта на инвестициите, търговията, транспорта и логистиката. Правим крачки в тази посока", каза още Чавушоглу.

По думите му представителите на турските фирми са много щастливи да могат да развиват търговия и инвестиции в България.

Чавушоглу подчерта, че двете държави са енергийните хъбове в региона.

"Нашата обща борба с нелегалната миграция е пример. Ние заедно даваме своя принос за стабилността на Западните Балкани и на Балканите изобщо. Този принос не е значим само от гледна точка на Балканите и Югоизточна Европа, а от гледна точка на цяла Европа и региона, в който се намираме", добави турският външният министър.

"Ще увеличим още повече нашето сътрудничество. Президентът Ердоган помоли да ви предам неговите поздрави, най-сърдечните му чувства и уважение. Отново Ви благодаря, че ни приехте", заяви Чавушоглу.

"Турция е важен съюзник, партньор и добър съсед за България", посочи Радев.

Той изтъкна, че стабилните отношения между София и Анкара са приоритет на българската външна политика. "Резултатите от нашите съвместни действия са от огромно значение за сигурността и стабилността в цяла Европа и искам да благодаря за усилията, които полага турската страна, за спазване на съвместното споразумение между Европейския съюз и Турция от 2016 година за борба с нелегалната миграция", каза българският държавен глава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във