Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Правителството неофициално търси контакти с Москва

В последните 10 години нямаше диалог между България и Русия на високо равнище. В това време бяха загробени три стратегически енергийни проекта, а с тях и възможността България да бъде енергиен център на Балканите. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БТА.

"Знаем, че има проблеми в отношенията между ЕС и Русия. В този контекст русофобската реторика на някои български политици не допринася за развитието на диалога с Москва. Към този диалог се стремят все повече влиятелни европейски държави", посочва държавният глава. 

Той припомня, че управляващото мнозинство е обявило Русия за заплаха в свой доклад през миналата година и споделя, че е тръгнал за Москва с ясното съзнание за силната обремененост от тежките политически декларации, включително и от сегашните управници.    

"Русия също трябва да извърви своя път. Русия трябва да уважава нашата история и културни достижения", казва Радев. По думите му неговата визита е дала шанс за изграждане на взаимоотношения с Москва на основата на равноправие и взаимно уважение. 

Президентът заявява, че не усетил пренебрежение от руския си колега Владимир Путин, тъй като Путин го поканил за разговор "на четири очи", без делегации и преводачи. "Въпросът е по-скоро към правителството, което неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха", допълва президентът.   

Той пожела на правителството да оползотвори доверието, което се изградило при неговото посещение в Русия.

Държавният глава посочва, че газовият хъб "Балкан" е рационален проект и той трябва да бъде подкрепен. По думите му обаче липсата на газ рискува този многомилионен проект да гълта пари за разработка и строежи, без да е ясно точно как и с какво ще функционира този проект

Радев подчертава, че атомната електроцентрала "Белене" трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно, при надеждни механизми за контрол на ядрения риск.

"България показа, че може да администрира процесите от европейския дневен ред, посочва той в интервюто. Но що се отнася до конкретиката, има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които са преминали изцяло в сферата на обещанията", казва Румен Радев за българското европредседателство.

За присъединяването на България към еврозоната Радев подчертава, че това е "стратегическа цел за България от много отдавна"

"Това присъединяване ще гарантира България да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Трябва обаче да сме наясно кога, при какви условия и на каква цена ние ще можем да станем част от тези единни европейски процеси", обобщава президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във