Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев поздрави Байдън за Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев поздрави американския си колега Джо Байдън за националния празник с напомняне за отпадане на визите, с констатации за откриване на нови работни места и с похвала за подкрепата на САЩ за инициативата "Три морета".

"Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта – 4 юли. Дългогодишното приятелство между България и САЩ има дълбоки корени в споделяните общи ценности – подкрепа на демокрацията, защита на правата на човека, съдействие за мира и сигурността", пише в съобщение на президентският прессекретариат. 

Партньорството между двете страни е силно и с трайна тенденция за задълбочаване и разширяване, подчертава държавният глава като откроява развитието на сътрудничеството в науката и технологиите, както и в търговските, икономически и инвестиционни връзки, които водят до откриване на нови работни места.

„Готови сме да продължим съвместната работа и да укрепваме сътрудничеството за включване на България в програмата за безвизово пътуване на САЩ и подписване на двустранна Спогодба за социална сигурност“, подчертава президентът Румен Радев.

Отказ за американска виза са получили 9,75% от българските граждани, подали молби през фискалната 2019 г. Това става ясно от документ на ЕК, свързан с реципрочността при издаването на визи между ЕС и

Българският държавен глава откроил "подкрепата, оказана от САЩ  по време на сложната обстановка, предизвикана от COVID-19 през последната година, която доказва необходимостта от единодействие срещу глобалните кризи".
Президентът изразил и високата си оценка за участието на САЩ като стратегически партньор в инициативата „Три морета“, на която България е домакин през настоящата година. Румен Радев изразява увереност, че предстоящите Среща на най-високо равнище и Бизнес форум в София ще дадат осезаем принос за ускоряване на икономическия растеж, развитие на сътрудничеството и свързаността между участващите в инициативата държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във