Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев поиска бързи законови решения и пари за децата с увреждания

Президентът Румен Радев призова властите за бързи законови решения и финансови ангажименти към протестиращите майки на деца с увреждания. 

Радев акцентира върху нуждата от пълноценна интеграция на хората с увреждания. Според него такава може да има само след като бъдат преодолени ред психологически бариери. И само когато "има изградена обществена среда, в която децата с увреждания постъпват в детска градина, в училище, във висше учебно заведение и на пазара на труда наравно с другите."

По думите на държавния глава осигуряването на пенсия и лична помощ на тези семейства е задължително, но то е обществен, а не морален дълг.

"Дългът ни като общество съвсем не е в осигуряването на пенсия и лична помощ. Това е най-лесният начин те да бъдат изключени", заяви Румен Радев, добавяйки, че критерият за пълноценна интеграция е реализацията на тези хора на пазара на труда. 

"Хората с увреждания могат и са доказали, че развиват редица други умения и таланти. Те могат да бъдат отлични служители и работници", заяви президентът по време на кръгла маса, посветена на проблемите им. 

Радев призова медиите да популяризират такива примери и добри практики.

"Нека даваме шанс, да бъдем по-толерантни, човечни и отворени. Да мислим заедно като общество", каза още държавният глава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във