Банкеръ Weekly

Общество и политика

Радев по-самостоятелен от Цачева

Три дни преди изборния ден кандидатът за президент Румен Радев, подкрепен от БСП, увеличава преднината си пред Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ. Това показват социологическите проучвания на агенция "Галъп интернешънъл" от сряда (9 ноември). Предварителните резултати са 60 към 40 в полза на Радев на втори тур, но действителното ориентировъчно съотношение се пресмята от порядъка на 55 на 45% в полза на генерала сред избралите кандидат, за когото се очаква да гласуват.

Данните са отражение на моментните нагласи, уточняват социолозите, тъй като до 13 ноември могат да се случат още редица събития. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на квадратчето "Не подкрепям никого", но анализът сочи, че заедно с него картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%, отбелязват от "Галъп".

Изследването е измерило нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Ген. Румен Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието. Всъщност, вероятно това е и основната причина за неговия успех, смятат социолозите. Както и отговорът на въпроса "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23% в полза на Радев.

Нагласите са избирателната активност на втория тур да бъде под тази от миналата неделя. Причините ще са две - достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ - значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив - регистрира се пределно участие - близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати, обясняват социолозите.

Електоратите на Обединените патриоти и на Веселин Марешки ще играят ключова роля на втория тур. Избирателите на Красимир Каракачанов явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Вероятно гласуването при тях ще е в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки - почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо. Гласувалите на първия тур за други леви формации извън БСП масово ще подкрепят Румен Радев. Привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого".

Facebook logo
Бъдете с нас и във