Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Пакетът F-16 е орязан, самолетите ще са с ограничени възможности

Президентът Румен Радев направи изявление пред медиите по повод сделката за изтребителите F-16 и наложеното от него вето. Според държавния глава модернизацията на армията и Военновъздушните сили е необходима, но тя не трябва да става за сметка на българските граждани и на достойнството и суверенитета на България.  

Радев разкритикува правителството, че не е направило публично достояние договорите за военния пакет F-16. По думите му това задължило депутатите да осведомят общността за характера на поетите задължения и получените отбранителни способности. "Задължителен е нов дебат в Народното събрание, за да стане ясно как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС - при 100% авансово плащане", акцентира президентът на брифинг на "Дондуков" 2. 

Той подчерта, че пакетът F-16 е орязан откъм въоръжение, оборудване, обучение и услуги, а по този начин самолетът остава с ограничени възможности. Държавният глава смята, че в сделката има скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща в последствие. Разходите били свързани с инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси. 

"Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна по отношение на цени, обем на доставки, стоки и услуги. Неустойки при неизпълнение. Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности", изброи Румен Радев.

Президентът отбеляза още, че не конкретният тип самолет, а наличието на реални способности определят авторитета и бъдещето на ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност.

"Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява? Кога ще се закупят следващите изтребители? Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност? Кога, как и колко ще платим за всичко това", запита той и посочи, че всички тези въпроси генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските военновъздушни сили и я излагат на риск.

Радев заяви, че поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност.

"Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани", завърши държавният глава.

Още по темата: Комисията по отбрана отхвърли президентското вето за изтребителите F-16

Facebook logo
Бъдете с нас и във