Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев отхвърли твърденията на Борсов относно оставката на шефа на РЗИ-София

От прессекретариата на държавния глава отхвърлиха твърденията на премиера Бойко Борисов, че директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е напуснал заради свалената карантина на президента Румен Радев.

В позиция от "Дондуков"2 посочват, че противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Пенчев.

Достоверността на твърденията на премиера, не само по тази тема, са под въпрос, се посочва още в позицията.

Единствено д-р Данчо Пенчев може да внесе яснота за причините, които са го накарали да подаде оставка, припомнят от „Дондуков“ 2.

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев подаде оставка в понеделник. "Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката", съобщиха от РЗИ-София.

Засега не са ясни мотивите за предсрочното оттегляне на Пенчев. Последните му изяви бяха свързани с карантинирането президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Столичната РЗИ беше обвинена в прилагането на двойни стандарти спрямо обикновените граждани и хора, заемащи висши държавни постове. Причината е, че не е ясно на базата на кои нормативни текстове бе прекратена карантината на Борисов и Радев.

В изявлението си от днес, в което хвърля вината върху президента за оставката на д-р Данчо Пенчев, Борисов удобно пропуска, че и на него му беше отменена карантината. В петък премиерът обяви, че се самоизолира заради контакт със заразения зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Ден след свалянето на карантината заради два отрицателни теста, Борисов обаче обяви, че третият му PCR тест е положителен и подаде към РЗИ контактните си лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във