Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев официално смени шефа на разузнаването

Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Атанасов бе предложен за освобождаване от разузнаването на 16 юни. От служебното правителство обясниха, че под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност.

Бе посочено, че Атанасов не е представял информация на Румен Радев и затова не е спазил принципа да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.

Ексшефът на разузнаването "блесна" в словесна атака с политически привкус срещу служебното правителство и лично срещу Радев. В своето освобождаване Атанасов видя "дългата ръка на Кремъл и бизнесмен с много обвинения" и дори заговори за импийчмънт на президента.

В аванс Атанас Атанасов атакува указа на президента, с който е формализирано неговото отстраняване от ДАР. "Президентските укази не подлежат на контрол, аз не мога да потърся правата си, но ако се окаже, че указ не е стабилен, а е порочен, това може да бъде причина за задвижване на процедура за импийчмънт". Той призова "депутатите, които имат желание да се спазва върховенството на закона, да го направят". 

От "Дондуков 2" съобщават, че с друг указ държавният глава назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция „Разузнаване“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във