Банкеръ Weekly

Общество и политика

Радев очаква Путин до края на годината

S 250 fba7787f 35bb 42f2 9bfc 85617de96aaf

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития (140 години от подписването на Санстефанския мирен договор - б.р.) заслужават да ги почетем съвместно. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС.

Той посочва още, че "Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред." В интервюто си държавният глава подчертава и че "еврофилията не означава русофобия" и че опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните.

По отношение на предстоящото отбелязване на 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор президентът казва, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и "целият ХХ век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

Радев изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така "поемат щафетата на нашата историческа памет". Той напомня и че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение, че най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".

Facebook logo
Бъдете с нас и във