Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев очаква правителство на националното единение

Президентът Румен Радев обяви, че може да свика Народното събрание по-рано от установения в конституцията срок. В основния закон е записано, че парламентът трябва да бъде събран до месец след изборите. Според Радев обаче това може и да се случи по-скоро. Предполага се, че президентът ще събере новите депутати на 19 април. Очакванията са, че ГЕРБ ще получи мандат за съставяне на правителство в края на месеца.

"Още веднъж искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа. За мен изборите протекоха нормално, давам им висока оценка, българите имаха възможност да изразят свободно своя глас", каза държавният глава в Пловдив, където откри Шестия европейски форум за социално предприемачество.

Президентът добави, че следващото правителство ще бъде коалиция, което означавало компромис. "В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят", уточни Румен Радев.

Той отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе. "Нека намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства. Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение", подчерта президентът.

Относно искането на Лютви Местан за касиране на изборите, Радев каза следното: "Аз мисля, че мераците на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във