Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев очаква от ГЕРБ идеи и за правителство на малцинството

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи за консултация бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила - ГЕРБ-СДС. "Поздравявам ви за победата на изборите. Вярвам, че осъзнавате, че това е голяма отговорност заради тежката политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да може да носи отговорността. Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и за да се гарантира животът на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромен по обем работа", заяви Радев. Той поиска да чуе от ГЕРБ идеите им за съставяне на кабинет, включително и за правителство на малцинството. И допълни, че председателят на парламента Вежди Рашидов, който определя приоритетите при разглеждането на законопроектите в залата, е от редиците на ГЕРБ-СДС и попита представителите на партията как виждат приоритетите на 48-ото Народно събрание. Президентът попита и какви са позициите на ГЕРБ-СДС за бюджета и как виждат предоставянето на военна помощ за Украйна и едновременно с това модернизация на армията ни.

Радев също така изтъкна, че редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат и в непълен състав и това също е огромен проблем. Няма как да приемем еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат – това пречи на работата с международните институции, счита държавният глава. 

"Разбирайки своята отговорност и в изпълнение на конституционните разпоредби, сме тук, за да проведем тази консултация по въпросите, които вие поставихте - свързани с бюджета, с Плана за възстановяване, множеството кризи, модернизацията на армията и други теми, които стоят пред българското общество", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ изборните резултати показали, че трябвало да се спре с "експериментите в държавата". "Българският парламент вече функционира и се провеждат изслушвания. Днес има много дълъг дебат по Плана за възстановяване и устойчивост и проект на решение, който ПГ на ГЕРБ-СДС внесе. Той е свързан с всички закони, които непременно според нас трябва Народното събрание да приеме, така че да могат да се реализират целите на Плана. Най-важната цел е да се реализират финансовите приходи от това", добави тя. По темата за бюджета посочи, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима и доходите на хората.

Депутатът Делян Добрев представи седем антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе за дискусии в НС. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От 1 януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", обясни Добрев. 

"Бих наблегнал на темата военнотехническа подкрепа за Украйна. Правителството трябва да знае какво иска, това трябваше да започне отдавна. Трябва да се изпрати посланик в НАТО, доста време нямаме такъв", каза Даниел Митов. Мнението му е, че България не се възприема за силен член на евроатлантическата общност. Тепърва трябва да се поставят определени цели за модернизацията на армията и през възможността да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите способности.

Президентът отговори, че от разговорите си със западни лидери, никъде не е чувал упреци, че България е слаб член на НАТО. А партньорите ни оценявали "тежкото наследство" в областта на отбраната. И призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време. "Да не стане "Сливи за смет". Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на Север, но и на Балканите", изтъкна държавният глава.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители Ф-16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев" в това начинание. А Радев апелира  да подкрепят и закупуването на сухопътна бойна машина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във