Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев обвърза следващите мандати с актуализацията на бюджета

Все още не е взето окончателно решение кога и на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за сформиране на правителство. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Елхово. Според него в рамките на този парламент все още може да бъде излъчено работещо правителство.

"Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", коментира Радев.

Президентът също така посочи, че планира да направи нови консултации с партиите в Народното събрание.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", отбеляза Радев.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание. Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен (президентски и парламентарни избори) е срещу философията на българския конституционен модел.

Радев ще поиска от Народното събрание да бъде направена актуализация на бюджета и да се насрочи дата за президентските избори. 

Президентът зададе въпрос към журналистите кога парламентът ще актуализира бюджета като отговор на журналистическо питане кога ще бъде даден вторият мандат: „Не можем да оставим хората в криза без подкрепа“, подчерта Радев. Той планира да направи консултации с парламентарните сили, но не каза на кого планира да връчи третия мандат. Радев благодари на Слави Трифонов за подкрепата за неговата кандидатура.

„Служебното правителство доказа, че е възможно единодействие на политици от различни партии. Не виждам този модел да се следва. Крайно време е да се постигне съгласие и единодействие, а партиите да осъзнаят своята отговорност“, посочи държавният глава. Според него трудно ще се стигне до еднопартиен кабинет на малцинството, затова трябва стремежът да бъде към коалиции.

Държавният глава направи обиколка по суша и въздух на българо-турската граница. Според него са необходими средства, за да се поддържа граничното съоръжение, за да може да бъде ефективно при засилващия се натиск от страна на нелегалните мигрени. 

"Оградата на редица места е компрометирана. Тя изисква непрекъсната поддръжка. Това не става само с усилията на областните управители. Искат се много съвместни усилия и ако тази миграционна обстановка продължи да се усложнява, трябва да имаме подпомагане и от други структури за сигурност", заяви президентът Радев. Той обясни, че по европейски средства за поддръжка на системите могат да се получат пари, а областните управители нямат възможност да отпуснат пари.

Относно падналата ограда Радев обясни, че се очаква проверка от Прокуратурата. „За едноредова ограда се плати четири пъти по-скъпо. КСНС е свикан, за да се преценят необходимите действия. Все още не се предвижда дали армията ще бъде изпратена на границата", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във