Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев обсъди с Ердоган пожарите и миграционния натиск

Радев изказа съболезнования на турския си колега по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение.

Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния натиск, обсъдиха в телефонен разговор във вторник президентът Румен Радев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Радев изказа съболезнования по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение.

„Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото й овладяване“, заяви Румен Радев и допълни, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието.  

България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления  миграционен натиск на границата си с Иран, заяви българският държавен глава. България също отчита усложняване на миграционната обстановка, посочи президентът. По думите му страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Президентите  заявиха готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

По-рано през деня Радев и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха  в телефонен разговор възможността страната ни да помогне при гасенето на пожара в труднодостъпната планинска местност на град Кочани в източната част на югозападната ни съседка.

Обсъдено бе  правителствата на двете държави да договорят включването на българска пожарна техника, която да съдейства за овладяване на ситуацията там.

Служебният премиер Стефан Янев пък проведе проведе телефонен разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев във връзка с разразилите се пожари в югозападната ни съседка.

Янев е също изрази готовност при необходимост България да окаже подкрепа на Северна Македония за справяне с бедствието. Той подчерта пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във