Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев обсъди с американския посланик борбата с корупцията и върховенството на закона

Държавният глава Румен Радев проведе среща в президентството с изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман, съобщиха от "Дондуков 2". 

По време на срещата бяха обсъдени теми от общ интерес, както и предстоящото посещение на българския президент в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, борбата с корупцията и върховенството на закона в България, модернизацията на Българската армия, се казва в съобщението на прессекретариата на президента. 

Фридман ще изпълнява длъжността американски посланик до избора на нов титуляр. Единствената номинация на Белия дом за позицията е Херо Мустафа. 

В края на юли Мустафа представи концепция за мисията си в България пред Комисията за външни работи към Сената на САЩ. В изложението си пред сенаторите тя описа трите свои главни приоритета - свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.

"Ще работя и с България за борба с корупцията и за засилване на върховенството на закона, което е ключово за непрекъснатия растеж на страната. Реформата в съдебната система и върховенството на закона са дългосрочен, многостранен и труден процес. България демонстрира ангажимент за реформи и предприе някои стъпки за изграждане на по-отворено, приобщаващо и проспериращо общество. Все пак трябва да се направи повече. Ще бъда ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, за да намеря начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенството на закона", отбеляза тогава в речта си Херо Мустафа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във