Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев обяви в Москва, че ще възстановява отношенията на най-високо ниво

Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи, цитиран от БТА.

|"Радостно е, че моята визита е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, каза Румен Радев. Още по-радостно е, че днес нашите народи заедно празнуват този празник. Заедно отбелязваме и една знакова годишнина - 140 години от Освобождението на България и Руско-турската освободителна война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа. Затоваотношенията между двете страни са по-особени. Не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни, каза Радев.

Според него в същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси, каза българският държавен глава и изрази очакване днес да бъде направен стратегически преглед на двустранните отношения. Да констатираме не само силните традиции и огромния съществуващ потенциал, но и да обосновем необходимостта от реални действия, добави президентът Радев. Той отбеляза, че има много взаимни интереси в търговията, икономиката, енергетиката, образованието и културата. Ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока, каза Румен Радев. В началото на срещата той поздрави руския си колега за преизбирането му и му пожела успешен мандат.
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във