Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев обяви, че идва времето на проекта му за нова Конституция

Президентът Румен Радев присъства на церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд. В края на октомври Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия от квотата на президента, а Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд излъчи Соня Янкулова за член на Конституционния съд от квотата на съдебната власт. Президентът поздрави новоназначените конституционни съдии и пожела успех във високоотговорната им мисия. По думите му Янаки Стоилов и Соня Янкулова без съмнение ще отстояват независимостта на институцията, ценностите и принципите на Конституцията.

"Имаме нужда от индивидуална конституционна жалба", посочи държавният глава в отговор на въпрос и допълни, че въвеждането ѝ е свързано с конституционни и законодателни промени за разширяване на правомощията на Конституционния съд, с повече ресурси и с повече личен състав. По думите му, индивидуалната конституционна жалба, която е въведена в голяма част от държавите в Европейския съюз, ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, демокрацията и институциите. Румен Радев заяви също така и че наближава времето, в което ще внесе проекта за конституционни промени, разработен от екипа на президентската институция.

Сред присъстващите на клетвената церемония бяха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, както и конституционни съдии. На тържественото събитие присъства и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във