Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Нужна е активна информационна кампания за машинния вот

В президентството се проведе работна среща за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев събра представители на институциите, ангажирани с подготовката и провеждането на вота на 2 октомври. Сред участниците в разговорите биха председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи - Иван Демерджиев, Христо Алексиев и Николай Милков.

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за осигуряването на изборния процес, а основният приоритет на МВР ще е да се бори срещу купения вот. Предстои среща и за охраната на машините за гласуване.

"Знаете, че на 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори. Основна задача пред служебното правителство е тяхната организация и провеждане. От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения", заяви президентът в началото на срещата. "Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност. Високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и на кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес", добави държавният глава. Според Радев има нужда от повишаване на доверието в машинния вот. "Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот и броя на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе и за намаляване на купения вот", изтъкна президентът.  Той е мнение, че е необходима активна информационна кампания за машинното гласуване.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че очаква координирани действия между ръководената от нея комисия и министерствата на електронното управление, на външните работи и на вътрешните работи. ЦИК има само контролни функции, а отговорността за съхранението на машините е възложена на Министерския съвет и няма как Комисията да бъде натоварена едновременно и с двете неща, уточни Нейкова, позовавайки се на Изборния кодекс. 

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев е натоварен с отговорността по провеждане на предсрочните парламентарни избори. По думите му ще бъдат положени всички усилия за спиране на порочните практики по време и преди гласуването на 2 октомври. "Уверявам българските граждани, че аз като вицепремиер, отговарящ за тази дейност, и министър на вътрешните работи, ще направя всичко необходимо, заедно с поверената ми институция, за да обезпеча законосъобразен и сигурен избирателен процес", увери той.

Служебният министър на външните работи Николай Милков отбеляза, че външното министерство разчита на същите хора като миналата година, които да обезпечат вота в чужбина. И обясни, че се очаква да бъдат открити между 700 и 750 секции извън страната, но външно МВнР е подготвено за 800. Сумата, отпусната за изборите в чужбина, е 7 млн. 635 хил. и 600 лв. Милков смята, че тази сума ще бъде достатъчна, за провеждането на вота зад граница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във