Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Няма как осем самолета F-16 да струват под 3 млрд. лева

Ако искаме новите американски изтребители F-16 да летят в България и да разполагат с обучени пилоти и техници, оборудване за поддръжка и въоръжение, цената за осем самолета е 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка. Това подчерта президентът Румен Радев в отговор на въпрос във връзка с одобрената от Вашингтон евентуална покупка на втора партида изтребители.

Държавният глава напомни, че е наложил вето на първата сделка през 2019 г. заради начина, по който е бил сключен договорът от българска страна. "Не заради самолета. Още веднъж казвам, че самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето заради начина, по който беше сключен този договор от българската страна. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези осем самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности, беше 3 млрд. лева. Българското правителството взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 млрд. лева, приемливи за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лева. Те убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета, до пълна ескадрила от 16 самолета, ще бъде по-евтин. Сега видяхте ли? Отново е 3 млрд. лв. предложението и няма как да бъде иначе", изтъкна Радев. 

Президентът беше категоричен, че цената на втората доставка доказва правотата му. Така, по думите му, цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще струва едни допълнителни общо 5 млрд. лева и сегашното правителство трябва да вземе изключително тежко решение. "Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за въздушна отбрана на НАТО, където имаме ясни ангажименти. Да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена", посочи той. 

"Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 г. (когато се очаква първата доставка – бел. ред.), ви лъже", подчерта Радев. Той допълни, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство "около 2030 година. Държавният глава беше категоричен, че всяко забавяне на управляващите ще увеличи празнотата след евентуално спиране от полети на МиГ-29.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във