Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Не трябва партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция

В исторически план ценностите на Европа водят обществата към върховенство на закона и държава на социалното благоденствие. Вярвам, че на тази основа трябва да определим посоката на развитие на обществото ни и да се стремим към най-добрия възможен начин на управление. Моделът на европейските общества е в реално функциониращата връзка между пазарната икономика и възможно най-голямата защита на човешките и социални права, заявява президентът Румен Радев в лекция пред Европейската организация за публично право в Атина

Държавният глава подчертава, че свободата, демокрацията и правата на човека са висшите цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви за това, тези ценности да станат достояние на днешните общества. Това са най-висшите достижения на нашата цивилизация и когато говорим за тях днес, трябва да признаем, че те далеч не са постигнати напълно, нито се прилагат с пълна сила. В свят на предизвикателства, несигурност и дълбоки промени тези ценности остават моралния компас на народите.

"Съществува отдавнашен дебат, който е по-скоро философски, отколкото юридически. Той е за това кой подход има превъзходство, по-честен е, морален и полезен за обществата ни. Трябва ли законодателството да следва социалното развитие чрез прилагане и подчиняването му на ежедневния живот и поведение, или социалното поведение и развитие трябва да следва моралните принципи, интегрирани в нашето законодателство? Според мен на първо място и над всичко трябва да бъдат ценностите и законодателството и правото да служат на тях. Това е висшият обществен интерес", казва още Радев,

По думите му в момента в България тече много интересен конституционен дебат – отговаря ли Конституцията ни на социалното и политическо развитие на страната. Имаме ли нужда от чисто нова конституция или поправки в съществуващата са достатъчни? Независимо какъв ще бъде подходът, не трябва да позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция, завършва публикацията на Румен Радев.

Преди няколко дни президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционно създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да приема и разглежда проекти за нова Конституция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във