Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Не може да прихващаш самолет, за да арестуваш противниците си

Румен Радев подчерта, че всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск. 

Причината за прихващането на самолета от страна на Беларус е в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо. Това заяви президентът Румен Радев от Брюксел. 

„Това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите”, обясни президентът.

Той подчерта, че всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск. Президентът бе обвинен от редица медии, че не е споменал нито веднъж принудителното приземяване на самолета в Беларус при пристигането си за участие в Европейския съвет в Брюксел. Инцидентът, станал вчера, е главната тема на първата от началото на годината среща на живо на ръководителите на страните от ЕС. Те подкрепиха допълнителни санкции срещу Беларус и поискаха незабавното освобождаване на журналиста Роман Протасевич.

Държавният глава коментира пред репортери и  дискусията на лидерите, свързана с Русия. 

"До късно дискутирахме темата „Русия”. Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на върховния представител за външната политика Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия”, посочи президентът.

По повод  отношенията със Северна Македония Радев смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво.

Той благодари на президента Стево Пендаровски за това, че е приел поканата му да отидат заедно до Рим. „Винаги съм настоявал за този диалог и благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да отидем до Рим, да се поклоним на светите братя Кирил и Методий, заедно да пътуваме и да се върнем и да имаме достатъчно време да обсъдят всички тези въпроси“, посочи Радев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във