Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Не бързам със съставянето на служебен кабинет

Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на ново правителство с политическите сили от 45-ото Народно събрание. 

Първата консултация бе с представителите на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов, който не се появи на консултациите с президента, вече даде заявка, че ще опита да състави следващ кабинет и номинира за премиер Даниел Митов. Шансовете за ново управление на ГЕРБ в този парламент обаче са нищожни. 

По време на разговора президентът напомни, че отговорността за управлението на България тегне върху правителството на Бойко Борисов, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство 

Той призова Борисов и министрите в оставка към отговорни действия, свързани с усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост.

Според Радев от новия парламент пък зависи предаването на властта да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивостта на процесите

"Не мога да съм архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Не бързам със съставянето на служебен кабинет. Напротив. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо, редовно, отговорно и с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност. Това е моя отговорност по Конституция", обобщи държавният глава.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви готовност ГЕРБ да е както в опозиция, така и в управлението. 

"Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори", каза Атанасова.

"Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в Народното събрание", добави Десислава Атанaсова.

Тя съобщи, че ГЕРБ са готови с предложение за състав на Министерския съвет. Ако партията на Борисов не получи подкрепа, по процедура мандат за съставяне на кабинет ще бъде връчен на "Има такъв народ". Ако и формацията на Слави Трифонов не състави правителство, президентът дава третия мандат на политическа сила по негов избор.

Предстоят консултации с останалите сили от новия парламент. Предстои Радев да посрещне представителите на "Има такъв народ".

Подробности четете на banker.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във