Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора на нов главен прокурор

Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, на "Дондуков" 2.

Президентът е изтъкнал, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. "Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години", е заявил Румен Радев.

Сред темите на срещата днес са били ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев са обсъдили и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във