Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев назначи министрите от служебния кабинет

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Досегашният международен секретар на БСП Деница Златева ще бъде вицепремиер по председателството на ЕС в служебния кабинет.

Вицепремиер ще е и ген. Стефан Янев, който ще бъде министър на отбраната. Той е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите "Отбранителна политика" и "Политика за сигурност и отбрана".

Проф. Илко Семерджиев ще е вицепремиер и здравен министър. Той бе здравен министър в правителството на Иван Костов и заместник-министър на здравеопазването в паравителствата на Беров, Софиянски и Костов. Семерджиев е сред създателите на здравната каса и е бивш неин директор.

Вицепремиер е и Малина Крумова, която поема управлението на еврофондовете. Тя досега бе в екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Министър на финансите ще бъде Кирил Ананиев, който бе зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Доц. Теодор Седларски поема икономиката. Той е декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Външен министър ще бъде настоящият посланик на България в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов.

Правосъден министър ще е Мария Павлова . Тя е следовател от Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите в Национална следствена служба за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

МВР ще поеме  Пламен Узунов. Той е бивш директор на полицията на Пловдив. Назначен е на поста по време на кабинета "Орешарски" през 2013 г.

Министерството на околната среда ще оглави Ирина Костова. Тя е декан на Хидротехническия факултет в УАСГ.

Министър на туризма ще е Стела Балтова, която е била зам.-председател на Държавната комисия по туризъм. Тя е била заместник-председател на Държавната агенция по туризъм в кабинета "Станишев".

Регионалното министерство ще бъде поето от Спас Попниколов. От 2008 до 2017 той е  ръководител на инженерно – консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство, а от 2003 до 2007 г. работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Държавен експерт.

Досегашният зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев ще бъде социален министър.

Министър на образованието ще бъде проф. Николай Денков, който бе зам.-министър с този ресор в служебното правителство на проф. Георги Близнашки и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Министър на транспорта ще бъде зам. генералният директор на НКЖИ Христо Алексиев.

Енергетиката ще поеме Николай Павлов Той е бил изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД.

Министър на земеделието е приел да бъде доц. Христо Бозуков. Той е бивш председател на Селскостопанска академия.

Служебен спортен министър ще е проф. Даниела Дашева, бивш заместник-ректор на Националната спортна академия. 

Актьорът и режисьор Рашко Младенов ще бъде министър на културата.

На 27 януари 2017 г., от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във