Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев настоява кабинета да реагира срещу македонските провокации

Румен Радев

Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаваща дискриминация. 

Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното  минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу  тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

Миналата седмица в декларация от парламентарната трибуна Милен Михов от ВМРО обяви, че партията ще предложи на всички политически сили харта за Македония с цел постигане на национално съгласие.

"Българските граждани трябва да знаят кой защитава националните интереси и кой действа като "пета колона на чужди държави", каза той.

От ВМРО изразяват недоволство от изказване на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев на евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, че двустранните отношения трябва да се решават в двустранен формат. Кючюк е посетил Скопие в качеството си на докладчик за напредъка на Република Северна Македония /РСМ/ по пътя ѝ на присъединяване към Евросъюза.

"Означава ли, че ДПС се отказва от декларацията на 44-то НС във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизация и асоциация на РСМ", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във