Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев настоя Северна Македония да не се намесва във вътрешната ни политика

Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не поводи, които ни разделят. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Смолян.

Държавният глава посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. "Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа", категоричен е Радев. Той отбеляза, че българската позиция е и в интерес най-вече на югозападната ни съседка, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната. По думите му е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова e организирал консултативната среща по темата. Също така подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно нашата позиция.

"Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с техните вътрешнополитически въпроси", заяви още Радев и допълни, че e поканил у нас колегата си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в длъжност. "Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение", категоричен бе държавният глава. 

Мнението на президента за фалитите на туроператорските фирми, е че България трябва да води една много по-агресивна политика в развитието на туризма и в рекламирането на страната ни навън. Според него страната ни изостава от редица съседни държави. "Това, което те правят като рекламна кампания навън, е много по-силно от това, което ние вършим. Всичко е национален интерес – икономиката е национален интерес, сигурността е национален интерес, ако броим и това за част от националния интерес, трябва по-агресивно да отстояваме нашата позиция", каза още той

Facebook logo
Бъдете с нас и във