Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев настоя Борисов ежемесечно да се отчита пред парламента

Президентът Румен Радев призова депутатите да изготвят разпоредба, която да задължи министър-председателя поне един път месечно да се отчита пред парламента. Според държавния глава законотворците трябва да имат възможност да задават общи въпроси по политиката на правителството.

"Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принцип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът в обръщението си към Народното събрание и обществото в началото на новата пленарна сесия.

Радев упрекна кабинета, че е един от малкото в ЕС, които не са подложили на гласуване своята управленска програма. 

Освен това президентът настоя за децентрализация на финансите на местните власти и постигане на по-голяма независимост, инициативност и отговорност. По думите му стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона.

"В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание", допълни Радев.

Той разкритикува законотворците заради тенденцията да се променят важни закони с преходни и заключителни разпоредби, без обществено обсъждане и оценка на въздействието. 

Румен Радев апелира към спешни промени в държавата и активна работа на парламента. Според него в страната ни няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност. Той настоя също така за по-прозрачни и отчетни институции, както и за засилване на инициативата за участие на българските граждани в обществения живот.

"Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент", отбеляза президентът. Наред с това той отчете "необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места", които изискват укрепване на върховенството на закона. 

"Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава пред отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент. Времето за промяна неумолимо изтича. Както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, посочи още Румен Радев. 

Държавният глава изказа прогноза, че ако не се стигне до отговорни действия от властите и тяхната апатия продължи, улицата ще помете статуквото. 

Радев имаше и конкретни предложения към парламента за промени в Конституцията, чрез които да се даде на българи в чужбина да могат да се кандидатират на избори.

"Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък", обобщи президентът Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във