Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: МВнР да извика турския посланик заради убития полицай

Президентът Румен Радев коментира пред репортери в Египет случая с убития от каналджия граничен полицай край Елхово. "Това е безпрецедентен случай, доколкото към момента е известно, от територията на съседна държава - Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай", изтъкна държавният глава. "Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Недопустимо е и на всеки съвет на Европейския съюз настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти", посочи Радев.

Президентът е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Над 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.

Днес на форума ще бъде представена кандидатурата на България за домакинство на климатичната среща през 2024 г. "Крайно време е страната ни да се позиционира още по-активно като инциативност и принос към устойчивото развитие, да покажем, че наистина имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности", посочи държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във