Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Може ли партията, която погазва Конституцията, да предлага промени в нея? Моят отговор е не!

След като премиерът Бойко Борисов съобщи, че партия ГЕРБ ще предложи проект за нова Конституция и ще поиска свикване на Велико Народно събрание, което да я разгледа, президентът Румен Радев обяви в обръщение към народа, че този акт (на премиера – б.р.) показва пренебрежение към Конструкцията.

"Самият акт показва пренебрежение към Конституцията, чл. 159 от Основния закон е категоричен, че правото за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на министър-председателя", подчерта Радев.

„Повече от месец продължават протестите с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, както знаете промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, коментира държавният глава в краткото си обръщение.

"Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията. Моят отговор е не,  каза Радев. Според президента не може партия, която вчера е бойкотирала парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията. Държавният глава смята още и че „власт, която нарушава закона и не въвежда машинното гласуване“, не може да организира честни избори.

"Може ли партията, която погазва Конституцията, да предлага промени в нея - моят отговор е не! Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинно гласуване и отхвърля електронното дистанционно гласуване - моят отговор е не! Може ли министър-председател, който превърна парламентарната демокрация в автокрация да да свиква ВНС? Моят отговор е не! Може ли мафията да реформира съдебната система - отговорът е не. Може ли тази власт да организира честни избори? Отговорът е не!", заяви президентът в краткото си изявление пред медиите.

По думите му разговор разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

 

Ето цялото обръщение на държавния глава:

„Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. 

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“! 

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! 

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“! 

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“!

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“! 

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! 

Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори, категоричен бе държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във