Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Моята борба не е срещу конкретно правителство

Много е важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи да следва своите обещания и политиката му да бъде прозрачна, отчетна, без сиви зони, без скрити процеси. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българската общност в Берлин. Той бе запитан дали с риториката си не допринася за евентуалното падане на правителството и до провеждането на предсрочни избори. 

Държавният глава увери, че с критиките си не цели да свали кабинета. "Винаги съм се придържал към своите конституционни права и задължения като президент. Винаги съм се старал да бъда коректив, да изразявам нагласите на българите. Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат", отбеляза Радев. Като цел номер едно той отчете укрепването на държавността. "Каквито и икономически и социални програми и политики да правим, ако не укрепим държавността, те ще рухнат като всички досега. Това означава борба с корупцията, върховенство на правото, отчетни, отговорни институции", подчерта той. И добави, че действията на правителството трябва да карат чувството за справедливост у гражданите да расте, да не отива надолу.

Президентът изясни ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. "Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него", каза той. Проблем е подходът на кабинета предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента, смята Румен Радев.

"Във връзка с реалната цена на първите осем поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета - тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща", уточни президентът. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "вид измама към българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат впоследствие". "Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с осем самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници. Не можем да е откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците", изтъкна държавният глава

"Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна - явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година най-много. И ще се появи пропаст от поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България", призова Радев.

Представители на българите, живеещи в Германия, изразиха безпокойствата си и потърсиха мнението на държавния глава по редица теми – от проблемите с образованието като цяло и конкретни казуси до позицията му спрямо актуални политически въпроси.

"Срещата с вас за мен е най-важната от моята визита, защото гласът на България в тези динамични и предизвикателни за цяла Европа времена трябва да се чува. Нашата позиция трябва да се разбира. Това е силата на Европейския съюз и НАТО – всеки глас, всяко мнение е важно. Искам да чуя у вашия глас", обърна се президентът към сънародниците ни.

Българската общност е седмата по численост чуждестранна общност в Германия, както и една сравнително млада общност, добре интегрирана в германското общество и трудов пазар, каза посланикът ни там Елена Шекерлетова при откриването на срещата. През последните години броят на българските граждани в Германия бележи значителен ръст, като в периода 2011 г. - 2020 г. увеличението е над четири пъти. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885.

Румен Радев е на посещение в Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото е предвидено българският държавен глава да проведе среща днес (16 май).
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във