Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Липсва информация и прозрачност в сделката за ЧЕЗ

Президентът Румен Радев изрази загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

На работна среща на "Дондуков" 2  държавният глава е обсъдил с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов актуални въпроси в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията "Инерком България", както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Президентът е бил категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай.

Очаква се освен КЕВР, да проучат сделката още Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Държавна агенция "Национална сигурност".

Вече тече проверката на Националната агенция по приходите.От приходната агенция на този етап отказат да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от НАП не коментират и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във