Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев към Кулеба: Готови сме да лекуваме украински военнослужещи

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с президента Румен Радев. Кулеба е втори ден на посещение у нас и вече проведе срещи с премиера Кирил Петков и външния ни министър Теодора Генчовска.

"Украйна е свързана с нашата страна с вековни връзки, искам да ви приветствам с това, че г-н Антон Кисе (депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна) е част от вашата делегация. България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими въпреки социалните и икономически последствия", заяви президентът Радев. "България отвори своите врати, българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна. Предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, а най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид пандемията - за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите две правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", допълни държавният глава.

Той изрази надежда, че украинската страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани и на българското национална малцинство. И призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на Европейския съюз да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна. Болшинството президенти от Б-9 в първите дни на войната са изготвили декларация, с която се призовава за ускорена интеграция на Украйна в ЕС. България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна, в рамките на възможното, подчерта Румен Радев. 

"Вие сте не само лидер, обичан от своя народ, но и военен. Вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна", заяви Дмитро Кулеба. Той отчете, че става въпрос за пълномащабна война, а не за специална военна операция, както я нарича Русия. И благодари, че позицията на България е принципна още от първите дни на войната. Благодари и за приема на украинските бежанци в страната ни. Украинският външен министър изтъкна, че трябва да се продължи със санкциите срещу Русия, за да спре агресията ѝ. Отчете и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна. 

"Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия”, допълни украинският външен министър.

Кулеба посочи, че след извършеното от руските войски на украинска територия, малко хора ще могат да нарекат украинския и руския народ братски, освен, ако не са като Каин и Авел. И отчете, че българският и украинският народ имат много повече основания да се смятат за братски, особено след искрената подкрепа от страна на България.

Антон Кисе отбеляза, че няма разлика между 133-те народности в Украйна, те защитават своята родна земя. Коментира, че има нужда максимално да се помага на Украйна.

Предстои украинският външен министър ще бъде изслушан и в Комисията по външна политика в Народното събрание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във