Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев към австрийския президент: България в Шенген е ключово условие за сигурността на ЕС

България доказа, че защитава стриктно и с постоянство границите на Европейския съюз, като зачита европейските стандарти и изпълнява критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. За да бъдем максимално ефективни и в бъдеще, членството на страната ни в Шенген е ключово условие.  Това заяви президентът Румен Радев, който проведе двустранна среща с австрийския държавен глава Александер Ван дер Белен в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ в малтийската столица Валета.

Румен Радев и Александер Ван дер Белен се съгласиха, че дълбоките и приятелски двустранни отношения между България и Австрия допринасят за реализирането на заложените общи приоритети в Програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС.

Развитието на Дунавския регион трябва да бъде изведено на преден план в дневния ред на ЕС, категорични бяха  двамата президенти. Румен Радев и Александер Ван дер Белен определиха последователните председателства на двете страни на Съвета на ЕС като отлична възможност Дунавският регион да утвърди и засили стратегическата си роля за Съюза. „Австрия и България имат общи виждания и интереси за развитието на Дунавския регион. Двете страни ще задълбочат връзките си чрез конкретни съвместни проекти в областта на инфраструктурата“, заяви Румен Радев.

Радев изрази благодарността на страната ни за помощта, която Австрия оказва на България за гарантиране на сигурността на границите в рамките на съвместни операции на Фронтекс. Двамата държавни ръководители заявиха, че ще продължат да подкрепят общоевропейските мерки за свеждането на нелегалната миграция в Европейския съюз до минимум.

Румен Радев оцени високо инвестиционната дейност на австрийски предприемачи в България. Президентът изрази надежда, че търговско-икономическите отношения между двете страни ще се засилят още повече на фона на новите мерки, които в страната ни предприема за борба с корупцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във