Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев – камъчето в обувката на ГЕРБ

Откакто Румен Радев спечели убедително президентския пост, ГЕРБ не са спрели да търсят поводи да го атакуват, често пъти на принципа "Заю, защо си с шапка - Заю, защо си без шапка". Очевидно в партията на Бойко Борисов все още не са направили анализ и не са проумели какво точно се случи на изборите за държавен глава през есента на 2016-а. Премиерът, партийният му заместник Цветан Цветанов и депутатите са се фиксирали в личността на Радев и не отчитат обществените настроения, нагласи, оценки и тенденции. Затова и не предвидиха каква ще бъде реакцията на хората спрямо прокарването на Истанбулската конвенция и сделката с ЧЕЗ. И ако Борисов в момента се е отдал на европредседателството и външнополитически изяви, то Цветанов буквално се е вторачил в президента и следи всяко негово действие или дума, за да го нападне и свърже с БСП.

Безспорно високият рейтинг на Румен Радев дразни Борисов, Цветанов и компания. Но той показва, че президентът се харесва на огромното мнозинство от българите, одобряват го 60-70 процента. Тези хора очевидно харесват и държанието му, и тона към правителството, и това, което казва. А то е това, което те си мислят и искат някой да го изрече на глас.

В първата година от мандата на Радев мантрите, които ГЕРБ и десницата насаждаха по време на предизборната кампания, се спихнаха. Видя се, че Радев не е руски агент, а е натовски генерал. Видя се, че не е антиевропеец и няма да ни води към Евразия. Видя се и че не слугува на БСП. И това е една от съществените разлики между него и Росен Плевнелиев, който беше зависим от ГЕРБ и се поддаваше на натиск.

"Румен Радев не държи дълги речи. Кратко, ясно и точно. Така печели, защото явно българският народ го хареса. Радев е реално независим и не е поставено лице. Радев седи на свое място и си изгради собствен образ. В момента Бойко Борисов е отдал приоритет на външната политика и Радев се вписва добре. Борбата между Бойко Борисов и Румен Радев е неизбежна. Все пак не трябва да забравяме, че Радев има 22 посещения в чужбина", коментира социологът Андрей Райчев. Още един плюс за Радев е, че не си изпуска нервите, хладнокръвен е, умее да пази самообладание. Което, заедно с лаконичния изказ го прави пълна противоположност на Бойко Борисов като стил и поведение.

Президентът показа и още нещо - че бързо се учи. Ако в началото на мандата си той направи някои гафове и грешки, включително и при съставянето на служебното правителство - от неопитност, то за една година успя да се представи като държавник с характер и достойнство - умерен, премерен, способен да нарича нещата с истинските им имена. Радев е диалогичен, но даде ясно да се разбере, че няма да търпи опити за вмешателство и за неприемливо, неуважително отношение към него лично и към институцията, която представлява. Освен това той показа, че няма да бъде безгласна буква и че иска активно да участва в политическия живот. Затова се възползва максимално от правомощията, които са му отредени по конституция - осем пъти е налагал вето върху приети от парламента закони и три пъти е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност. 

Това не могат да му простят от ГЕРБ. Защото Бойко Борисов вече не е номер едно, сам на върха, а всички други под него. И затова президентът трябва да бъде омаскаряван, да му се вменяват вини, да се опетни моралният му облик. 

Затова е и цялата врява около наистина неприемливото, остро изказване на руския патриарх Кирил при посещението му у нас, за да се покаже, че Радев не е защитил българите и националното им достойнство. От ГЕРБ може би са очаквали да приключи набързо тази среща и да покани гостенина си да си тръгне или пък да напусне без обяснения. Може би така би постъпил Цветанов, ако бе президент?

Парламентарната група на ГЕРБ внезапно се присети и поиска разсекретяване на стенограмата от срещата им, но от президентството твърдят, че такава не е водена и няма. Цветанов обаче обиколи няколко телевизионни студиа, повтаряйки едно и също послание. "Вярвате ли, че няма стенограма?! Това е несериозно. Просто президентът Радев би натрупал негативи, че не е защитил националните интереси", продължи с внушения шефът на депутатите от ГЕРБ, които угоднически повтарят неговите думи в изявленията си пред медиите.

В изказването си Цветанов по традиция намеси и БСП, та дори и Решетников. "Разделението, което се прави днес в обществото, и координираните действия между БСП и президента Радев са с една единствена цел - постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет!", обяви той, свързвайки в едно изречение Радев и социалистите. И за да бъде пълно внушението, допълни, че президентът е проект на руския генерал Решетников.

Ако можеха, ГЕРБ щяха да предизвикат импийчмънт, но не могат, защото, за да стартират процедурата, им трябват 161 гласа, които няма как да съберат. През първия си мандат те пробваха този номер с тогавашния президент Георги Първанов, който също не беше техен. И причината беше разсекретената от него стенограма на срещата му с финансовия министър Симеон Дянков, без да е взел неговото съгласие.

ГЕРБ не за първи път показват, че нямат въображение. Сега се опитват пак на базата на някаква стенограма да обвинят президента в евентуално нарушаване на конституцията или може би в извършване на държавна измяна - това са двете основания, записани в основния закон, поради които може да бъде отстранен държавният глава.

Борисов и партията му не могат да простят на президента и неудобните въпроси, които зададе на премиера неотдавна: 

"Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?

Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?

Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?"

Това попита държавният глава, след като Борисов безпричинно свърза човек от неговия екип с телевизия на Пеевски. Премиерът подскочи като ужилен и обвини президента във "вероломно нападение", което подсказва, че е стрелата е попаднала точно в целта. А в стремежа да защитят лидера си от "лошия " президент депутатите от ГЕРБ започнаха да говорят безсмислици и откровени глупости.

Така например забърканият в "Кумгейт" Делян Добрев провидя умисъл във ветото на държавния глава върху закона на Пеевски и Цонев за КТБ, за да защити Елена Йончева, която била "източила" банката. От семпъл човек умни мисли няма как да се чуят. Но пък той има право да си говори.

Борисов и ГЕРБ не могат да простят на Радев, че взе отношение и по скандалната сделка с ЧЕЗ. "Българските институции да гарантират интересите на обществото и държавата в енергетиката", призова президентът. Той изрази загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в този стратегически сектор. Радев намекна, че може да свика КСНС за четвърти път именно заради политиката в енергетиката. А това едва ли е зарадвало премиера, министрите и депутатите му.

Те не могат да простят на президента също и коментара му за предстоящата среща между ЕС и Турция във Варна. "Ролята на България в тази среща да не се свежда до домакин, който разнася шербет", посъветва той министър-председателя Борисов. Според него е необходимо България да използва срещата, за да постави въпроси за гаранция за ненамеса на Анкара във вътрешните й работи, в изборния процес, в духовния живот на българските мюсюлмани, както и за компенсации на тракийските бежанци. Тези думи, макар и казани преди месец, звучат много актуално в контекста на скорошните признания на Ердоган за неговите "душевни граници", в които влиза и Кърджали.

Борисов, Цветанов и компания очевидно са изнервени от активността на държавния глава и истините за управлението им, които им казва в прав текст. Затова се опитват с всички средства да сринат авторитета му. Като капак на купчината неистини и манипулации, които казват и в които се мъчат да го вкарат, бяха невъздържаните думи на председателя на парламента Цвета Караянчева. "Президентът трябва да обере говоренето си, защото малко махленски се държи", препоръча тя "от висотата на изисканите си маниери и енциклопедичен ум". Караянчева с половин уста призна конституционното му право да налага вето, "но чак пък толкова често да налага вето някак си девалвира самата процедура", упрекна го тя. След което посъветва държавния глава да й се обажда по-често по телефона, ако има някакви проблеми с парламента и да си пусне телевизора, за да гледа дебатите в пленарната зала.

Само че президентът няма проблем с парламента, освен да връща калпавите лобистки закони. Проблем с президента имат депутатите от ГЕРБ. Убива им като остро камъче в обувката, защото отнема от "славата" на техния лидер и премиер. И защото ги изобличава и им пречи да вършат безпрепятствено каквото си искат. 

На фона на това политическо противопоставяне Радев може само да печели. Социолозите не от вчера отчитат, че българите търсят алтернатива. И най-вероятно засега я виждат в лицето на президента Румен Радев. Не без основание Борисов и ГЕРБ се страхуват от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във