Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Изборите трябваше да бъдат още миналата година

Президентът Румен Радев гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София. Той избра да упражни правото си на вот машинно.

"Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията. Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Вярвам, че макар и трудно, българите взимаме съдбата си в свой ръце. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането, към законите и правилата. Към осъзнаването на силата на колективното действие. Към отприщването на огромния потенциал, който носи народът. Искам да използвам още веднъж случая и да призова всички пълнолетни българи да гласуват“, заяви държавният глава и добави, че иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация", заяви той.

По-рано премиерът Бойко Борисов отново разкритикува държавния глава, че не е насрочил изборите седмица по-късно. Според Радев обаче изборите е трябвало да бъдат много по-рано, още миналата година. "Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи - съхранен, хиляди български семейства и фирми щяха да бъдат спасени от банкрут", допълни Радев.

Президентът коментира и т.нар. шпионски скандал: "Ако съдът потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България. Затова, вместо самохвалства, трябва да имаме отговори на тежки въпроси - защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск са издадени от служби, пряко подчинени на премиера, предават националната ни сигурност. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от МС. Затова очаквам не само пълно разследване, но и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната ни сигурност и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване."

По думите на Радев следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във