Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев иска 2% от БВП за отбрана до 2024 г.

По четири основни точки, свързани с националната сигурност, са постигнали съгласие участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Заседанието продължи 4 часа. Темата беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.

"Решенията, които взехме за предложения до изпълнителната и законодателната власт се съдържат в 4 основни точки" каза президентът Румен Радев заседанието. 

Той подчерта, че първата точка е актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г на Стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда за сигурност, а тя е основополагащият документ, върху който се градят способностите на сектора. Също така да бъде направена актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за национална сигурност и включената в нея национални органи и структури.

Втора точка от предложенията бе анализ и предложения на интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години. Този анализ трябва да бъде извършен до 20 юни тази година.

"Трябва да сложим всички ресурси на масата, да преценим дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, подчерта още той.

Също така трябва да бъде направен и анализ на необходимостта от участието на българската индустрия в развитието на сектора. „Нашата индустрия в никакъв случай не трябва да остава изолирана от тези разходи, които ще се извършват за отбрана“, коментира още държавният глава. Той отбеляза, че трета точка включва попълване на недостига на личен състав в сектор „Сигурност“, а четвърта – разработване на национален план за достигане национален план достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024-та година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във