Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Имаме криза с ковид и пожарите, а на врата са мигрантска и политическа криза

Румен Радев

До момента България е на трето място по смъртност от ковид в Европейския съюз, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на 8-мо място в света сред 222 държави. Това е много тревожно състояние, заяви президентът Румен Радев по време на среща с премиера и министри от служебния кабинет. 

Според него е важно на първо място да имаме ясна информационна кампания, тоест институциите трябва да знаят какво и как се прави.

"Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен. Предишните вълни от коронавирусна инфекция са управлявани хаотично, неадекватно и без план. Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и специалистите споделят, че сме на прага на следваща вълна”, добави Радев и подчерта, че служебното правителство работи в много сложна обстановка.Причината за това е, че здравната криза се застъпва и с много други.

"Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, обясни Румен Радев. 

"Здравната криза е факт. Знаем предисторията на това, което се е случило до момента. Знаем и това, което е направено от Министерството на здравеопазването по начина, по който те ръководят кризата в момента. Разчитаме на експертизата на специалистите от здравното министерство, както и на плана, който са подготвили те”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

Според него не бива да си позволяваме с лека ръка да затваряме бизнеса, какъвто и да е той, "защото при затварянето някои от бизнесите може и да не отворят след това". 

Ситуацията с пожарите Янев коментира, че противопожарните ни екипи са били изпратени в Република Северна Македония, тъй като анализ е показал, че пожарът може да тръгне и към нашата граница. И в момента противопожарните ни служби са в близост до границата, за да направят полоси и да не се разраства огънят.

Вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че с предвидената сума от 540 лв. не е достатъчна да компенсира семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг, защото не може да компенсира това, което двамата служители биха допринесли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във