Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Имам уверението на Плевнелиев, че ще водим консултации за бъдещ служебен кабинет

"Имам уверението на президента Плевнелиев, че ще водим консултации за бъдещ служебен кабинет. Това каза избраният за президент ген. Румен Радев пред журналисти на излизане от сградата на Президентството на „Дондуков” 2, където се срещна с държавният глава Росен Плевнелиев.

Срещата между двамата продължи малко повече от час, като ген. Радев я определи за изключително ползотворна. „Първо искам да благодаря на президента Плевнелиев за поканата за тази среща. Тя беше изключително ползотворна и знакова. Това означава приемственост в политиката на президента“, заяви той.

По думите му са били обсъдени много теми, сред които настоящата обстановка в страната, основните функции на президента, работата на президентската администрация и основните дейности през предстоящата година. На въпрос дали са водени и разговори за бъдещ служебен кабинет, Радев отговори: „Това беше в духа на неговата покана. Предстоят разбира се редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърши“. Радев подчерта, че конкретни имена не са били обсъждани.

„Нека да не бързаме. Днес се подаде оставка от правителството. Предстои тя да бъде разгледана в сряда. От там нататък вече президентът влиза в своите правомощия по Конституция“, посочи той.

Имаме споразумението с г-н Плевнелиев и по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви ген. Радев. Той не се ангажира да прогнозира кога ще са следващите парламентарни избори. „Зависи от това дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет. Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме“, коментира ген. Румен Радев.

На въпрос от македонска медия какви ще са двустранните отношения между България и Македония занапред, той отговори: „Македония е съседска държава, приятелска държава. Ние очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с нея“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във