Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Явно деянията на Пеевски са по-видими отвън

"Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото отвътре. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи". Така президентът Румен Радев коментира в Стара Загора новината, че бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за фирмите са от международното разследване, известно като досиетата "Пандора".

Радев заяви още, че очаква кампания за президентските избори да е на идеи, а не компромати, "за да може всеки кандидат да разкрие максимално кой всъщност за какво се бори и как ще го постигне". "Очаквам резултатът от тези избори да доведе до окончателно скъсване с проваления управленски модел. Обществото ни очаква институциите да продължат да работят в посока възстановяване на държавността, изкореняване на корупцията, скъсване с всякакви олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за модерно развитие на България", добави той . И в отговор на въпрос отбеляза, че вдигнатият юмрук обединява българите около ценности и дава вяра, че може заедно да се намерят решения на всички предизвикателства.

"Поел съм като лична кауза максимално да отдалечим срока за затваряне на комплекса "Марица-изток", посочи държавният глава. По думите му това е и в действията на служебното правителство. "Не просто да го отдалечим, но да направим така, че "Марица-изток" да остане енергийното сърце на България", изтъкна той. Според Радев не става въпрос само за въглища, а и за улавяне на въглеродните емисии и тяхното депониране: "Работим активно с водещите български университети, с чужди представители така, че тук да се внедрят възможно най-съвременните технологии като добиване на енергия със соларни възможности. Има огромна територия, която не подлежи на рекултивация и тя може да бъде използвана. Има нови технологии за производство на водород и там, на място, има всички условия. Има природни дадености, така че с едни съвременни технологии да можем да решим основния проблем пред енергетиката на бъдещето - съхраняването на енергията."

Държавният глава коментира и тежкия инцидент с пострадали пешеходци в Стара Загора и изтъкна, че трябва като общество да обединим усилия, за да спрем агресията на пътя: "Искам да поздравя кмета г-н Тодоров за неговата решимост да се справи с това явление, за предприетите твърди мерки. Очаквам скоро да има резултат и Стара Загора да се превърне в пример как трябва да се борим с тези явления - със съоръжения по пътя, с видеонаблюдения, така че да преодолеем основния недостатък. Правилно казвате да има по-строги закони, но и в момента има закони. Проблемът е, че тези хора трудно се регистрират като нарушители и след това трудно се наказват. Затова видеонаблюдението трябва да бъде навсякъде, за да може да се регистрират тези нарушения и съответно да има присъда." Радев съобщи, че ще препоръча на вътрешния министър Бойко Рашков още веднъж да бъде преразгледана нормативната база и да се предложат промени за още по-строги наказания, за по-ефективни механизми за разкриване и регистриране на нарушенията по пътя и промените да бъдат внесени в следващия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във