Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: И по-бедни от Франция и Германия вече помогнаха на малкия бизнес

Президентът Румен Радев приветства решението на Народното събрание, което в понеделник се съобрази с наложеното вето върху текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В своя позиция държавният глава посочи, че българският парламент е проявил отговорност, но подчерта и че истинският дефицит в норматива е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще.

"Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е, да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение. Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите", категоричен е президентът.

Той уточнява, че такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности. По думите му трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава.

"За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал", завършва президентът.

С приетото вето депутатите заличиха от извънредния закон текстовете за „замразените” цени на стоките и разписаните наказания за разпространение на невярна информация, свързана със заразно заболяване

Facebook logo
Бъдете с нас и във