Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев и Петков поздравиха Макрон за преизбирането му

Българският държавен глава Румен Радев поздрави Еманюел Макрон по случай преизбирането му за президент на Френската република. В поздравителния адрес Румен Радев посочва, че изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"България високо цени традиционно добрите отношения на приятелство и сътрудничество с Френската република, основани на споделените ни ценности, отличното взаимодействие в рамките на Европейския съюз и НАТО, и общите ни стремежи за изграждането на единна, силна и солидарна Европа", подчертава българският президент. 

Румен Радев изразява увереност, че в период на глобални предизвикателства България и Франция ще продължат да работят заедно за защитата на универсалните човешки права и за постигането на сигурно и перспективно бъдеще за гражданите на двете държави.

Министър-председателят Кирил Петков също поздрави Еманюел Макрон по повод преизбирането му.  "Поздравления за преизбирането Ви за президент на Франция, Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с вас в една по-обединена и по-силна Европа", написа в социалната мрежа Туитър премиерът Петков.

В неделя вечер Френският институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) и други водещи социологически агенции потвърдиха данните за победа на Макрон във втория тур на президентските избори над съперничката му Марин Льо Пен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във