Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев и Петков излизат от карантина след ден при отрицателен тест

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков могат да излязат от карантина още в четвъртък (13 януари), ако дадат отрицателен PCR тест за КОВИД-19. Това става благодарение на новата заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова, според която изолацията на лицата с потвърден коронавирус става 10 дни, а карантината на контактните лица - 7 дни.

И двама са в самоизолация заради контактите си на вчерашния КСНС с далия положителен тест председател на парламента Никола Минчев.

Според новата заповед директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и покаже отрицателен резултат от проведено след 72 часа от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Министър-председателят Кирил Петков има поставена бустерна доза още през декември. Така Петков ще може да замине за визита в Македония, както беше обявено официално - на 18 януари.

Президентът Румен Радев също получи бустерна доза ваксина на 6 януари, както обявиха тогава от ВМА.

От присъствалите на вчерашното заседание на КСНС с бустерна доза е и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който се имунизира допълнително още в средата на ноември миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във