Банкеръ Daily

Виртуална среща на върха по инициатива на Вашингтон

Радев и още 110 лидери участваха в Среща за демокрацията

Американският президент Джо Байдън събра лидерите на 111 нации на виртуална Среща на върха за демокрацията на фона на тревожните тенденции, че демократичните институции се развиват в грешна посока.

"Демокрацията и универсалните човешки права са изправени пред постоянни и тревожни предизвикателства по целия свят. Затова са ни нужни борци. Исках да свикам срещата, защото в Съединените щати знаем много добре, че обновяването и заздравяването на демокрацията изисква постоянни усилия", каза Байдън.

Администрацията във Вашингтон обеща двудневният форум да бъде последван от година на действия за укрепване на демокрацията, застрашена от авторитарно управление в много части на света.

Българският държавен глава Румен Радев също участва в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединените щати Джо Байдън.

Президентът е заявил, че българското общество е доказало, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма.  

"Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите", е посочил Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във