Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев и Мицотакис обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани, двустранното партньорство между България и Гърция и сътрудничеството за преодоляване на последиците от епидемичната обстановка в двете страни бяха основните теми на телефонен разговор между президента Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщи прессекретариатът на българския държавен глава.

Обща бе позицията, че политиката на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е реална инвестиция в стабилността на региона. Затова, според държавния глава, е необходима неотклонна подкрепа за осъществяване на необходимите реформи в страните-кандидатки за изпълнение на Копенхагенските критерии за присъединяване към ЕС. "Изграждането на истински отношения на добросъседство е най-сигурният и бърз път за постигане на пълноправно членство в Европейския съюз", посочи още президентът Радев.

Повишаването на енергийната свързаност и постигането на реална диверсификация в региона, както и ускоряването на процеса по изграждане на интерконектора между България и Гърция също са били обсъдени по време на разговора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във