Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев и Борисов незабавно да реагират на провокацията от Русия, настояват от ДСБ

Вече седем дни властта срамно мълчи за недопустимата провокация от страна на Русия към независима република България. Седем дни българските граждани очакваха българските институции да защитят публично българското достойнство и независимост. Вместо това станахме свидетели на пълна липса на реакция от стана на правителството. Дори по-тревожно и скандално - виждаме как председател на парламентарна група от управляващото мнозинство, от така наречените „патриоти“, заличава достойнството на българите и българската история. Това се казва в позиция на Демократи за силна България по повод реакцията на управляващите спрямо поведението на руския патриарх Кирил по време на посещението му у нас за 3 март.

"С назидателен и неприемлив тон на среща в сградата на Президентството на България и пред лицето на държавния глава, патриарх Кирил изразява негодувание под формата на нападки към българските държавни институции относно прочита им на събитията от 1877-78 година. Лишеното от основание изявление на патриарх Кирил веднага бе последвано от обидна антибългарска  медийна реакция по една от гледаните руски телевизии, с участието и на представители, близки до Кремъл. Патриаршеското назидание засега се отминава с мълчание от домакините в лицето на президента и БПЦ. В Народното събрание и в медиите имаше някакъв отзвук, правят се коментари за скандала, но по жалък партизански и недостоен начин, с изключение на някои по-обективни и обосновани позиции и отделни публикации, заслужаващи внимание и одобрение", се казва в позицията.

От ДСБ настояват Румен Радев, правителството и Народното събрание официално и публично да осъдят остро опита за подмяна на историята на независимата българска република; Бойко Борисов ясно да се разграничи от антибългарското и антиевропейско говорене на коалиционния си партньор Волен Сидеров; Сидеров, който е председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ публично да се извини на българските граждани за нанесената обида.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във