Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: ”Грипен” са самолети, а не кренвирши

"Грипен" не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка.Така президентът Румен Радев отговори от Букурещ на твърденията, че моделът самолети, които България избра за превъоръжаване на ВВС, вече няма да се произвежда.

По-рано днес бившият военен министър Бойко Ноев каза, че избраният от България модел на самолета „Грипен” ще бъде спрян от производство. Той коментира, че решението за избора е порочно, защото е заложено купуването непременно на новопроизведени машини.

"Явно някои хора губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията", коментира още Радев, визирайки зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. По повод срещата си с кмета на Свищов и защо Цветанов не е бил допуснат, държавният глава обяви: "Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Той трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие."

Румен Радев каза още, че очаква закупуването на нови изтребители да бъде изкуствено забавено.

Българският президент се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис, с когото обсъдиха партньорството в сферата на отбраната. Българският президент поздрави Румъния, че вече е достигнала разходи за отбрана в размер на 2% от Брутния вътрешен прокукт (БВП). У нас се предвижда този процент да бъде постигнат след 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във